ПРОВЕДЕНО ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВИЙ СЕМІНАР «ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ ПРОБЛЕМИ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ»

ПРИУРОЧЕНИЙ ВСЕСВІТНЬОМУ ДНЮ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ

🔵19 березня 2024 року відбувся Всеукраїнський науковий семінар «ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ ПРОБЛЕМИ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ», приурочений Всесвітньому дню соціальної роботи. 🟡Метою роботи Всеукраїнського наукового семінару було фахове обговорення фундаментальних і прикладних проблем в сфері надання соціальних послуг, сприяння науково-практичному обміну інноваційними практиками соціальної роботи та пошуку конкретних механізмів покращення якості надання соціальних послуг в Україні. 

Переглянути програму у новому вікні

🟡Захід було організовано спільними зусиллями: кафедрою соціальних технологій (Національний авіаційний університет), кафедрою соціальної освіти та соціальної роботи Українського державного університету імені Михайла Драгоманова), лабораторією соціальної педагогіки та соціальної роботи (Інститут проблем виховання НАПН України), кафедрою соціальної роботи (Національний університет «Чернігівська Політехніка»), кафедрою соціальної роботи та інклюзивної освіти (Бердянський державний педагогічний університет) та кафедрою соціальної педагогіки і соціальної роботи (Криворізький державний педагогічний університет).

✔️Модератором наукового семінару - була Дар’я БИБИК, заступник голови Ради молодих вчених Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, доцент кафедри соціальної освіти та соціальної роботи, доктор філософії в галузі соціальної роботи, доцент.

 

🟡До події долучилися понад 140 учасників з усіх регіонів України, зокрема:

У вступному слові Олена Котикова, завідувач кафедри соціальних технологій Факультету лінгвістики та соціальних комунікацій Національного авіаційного університету, доктор педагогічних наук, професор щиро привітала всіх учасників семінару з Всесвітнім днем соціальної роботи та підкреслила, що це важлива подія, яка об'єднала провідних спікерів, науковців, науково-педагогічних працівників із ЗВО-партнерів, фахівців соціальної сфери, фахівців психологів, соціальних педагогів освітніх закладів, практиків, громадських діячів та здобувачів вищої освіти різного рівня для обговорення та експертної оцінки  актуальних проблем в галузі соціальної роботи.

 Руслан Малиношевський, кандидат педагогічних наук, заступник директора з наукової роботи Інститут проблем виховання НАПН України підкреслив на тому, що подолання ключових викликів у сфері надання соціальних послуг потребує вдосконалення державної соціальної політики.

Під час семінару Ірина Турбавіна, доктор педагогічних наук, професор кафедри соціальної педагогіки ЛНУ імені Тараса Шевченка зокрема наголосила на необхідності вдосконалення підходів до питань інтеграції та реінтеграції вимушених переселенців. Тетяна Захаріна, кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри соціальної роботи Національного університету «Чернігівська політехніка» у своїй доповіді окреслила напрями соціальної роботи з реінтеграції ветеранів російсько-української війни. Олег Блінов, доктор психологічних наук, професор кафедри соціальних технологій Національного авіаційного університету розкрив підходи до соціально-психологічої роботи з військовослужбовцями в умовах військового шпиталю. Досвіду взаємодії ЗВО та громади у реалізації міжнародних гуманітарних проектів буда присвячена доповідь Тамари Василюк, кандидат педагогічних наук, в.о. завідувача кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Криворізького державного педагогічного університету. Іванна Размолодчикова, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Криворізького державного педагогічного університету розкрила роль волонтерства у процесі об’єднання суспільства. Соціальній роботі з сім’ями та дітьми були присвячені доповіді Світлани Тунтуєвої, кандидата педагогічних наук, доцента кафедри соціальної педагогіки ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», яка проаналізувала надання послуги соціального супроводження сім’ям, до яких влаштовані діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування та Ганни Рідкодубської, доктора педагогічних наук, професора кафедри соціальної роботи та соціальної педагогіки Хмельницького національного університету, доповідь якої була присвячена роботі соціального працівника з жертвами домашнього насилля. Про професійний розвиток соціальних працівників з досвіду Канади розповіла Анастасія Попова, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної роботи та інклюзивної освіти Бердянського державного педагогічного університету. Віктор Золотаренко, консультант Міжнародної організації з міграції (Представництво в Україні) та Сергій Довбиш, голова ГО «Федерація спорту ветеранів війни» у своїх доповідях розкрили інноваційні можливості молодіжних центрів та ветеранських просторів у сфері надання соціальних послуг у період воєнного стану.

🟡Також було проведено дуже цікаві та корисні майстер-класи:

  1. «Форум-театр як метод соціальної роботи» (Алла Мельничук), дозволила учасникам не лише дізнатися більше про принципи форум-театру, але й активно взяти участь у вправах та симуляціях, що сприяло глибшому розумінню та вмінню застосовувати цей метод у практиці соціальної роботи.
  2. «Використання коучингу для особистісного та професійного зростання» (Тетяна Петренко), зосередила увагу учасників на техніках та підходах у коучингу, які можна застосовувати для досягнення особистих та професійних цілей. Обидва майстер-класи зібрали велику кількість зацікавлених учасників та стали важливою складовою програми події.

🔵Проведений семінар дав змогу об’єднати однодумців соціальної сфери для досягнення спільних цілей, що відповідає гаслу Всесвітньої соціальної роботи «Buen Vivir»: Спільне майбутнє для трансформації змін». Нехай цей принцип допомагає нам всім ще більше згуртуватися у вирішенні соціальних проблем в умовах війни.

 

🟡Дякуємо всім учасникам і бажаємо натхнення та безмежних ресурсів для реалізації нових ідей.💙💛